Kennel Stormvogels

Stormvogels dierenblog

Het belang van een goede darmflora

Darmflora hond herstellen

Het hebben van een goede darmflora is essentieel voor de gezondheid van je hond. Zeer vaak ligt de oorzaak van darm-, huid- en andere gezondheidsproblemen bij een verstoring in de darmflora. Er is sprake van een ongezonde en schrale darmflora wanneer er te weinig verschillende bacteriekolonies en daarmee ook te weinig bacteriën aanwezig zijn. Het gevolg hiervan is dat voedsel niet snel genoeg verteerd kan worden en gaat rotten. De problemen zijn te herkennen aan symptomen als een rommelende buik en winderigheid, dunne ontlasting, diarree of juist te harde ontlasting. Je hond komt in een vicieuze cirkel terecht en zal hier zonder hulp niet uitkomen. Het is dus essentieel om te helpen de darmflora hond te herstellen.

Darmflora hond herstellen

Darmflora en de weerstand

De nuttige bacteriën in de darmen produceren onder andere zuren die de groei van schadelijke bacteriën afremmen of verhinderen. Hierdoor vermindert de kans dat schadelijke bacteriën die de zure maag hebben overleefd zich vermeerderen en uiteindelijk klachten veroorzaken. Hoewel er een heleboel bacteriën in de darm leven, is er toch een grens aan het opnemingsvermogen van de darm. Dat houdt in dat waar nuttige bacteriën leven er geen plaats is voor schadelijke. Hoe meer goede bacteriën er in de darmflora leven, des te kleiner de overlevingskans van schadelijke bacteriën is en des te groter is de weerstand tegen ´aanvallen’ van buitenaf. 

Onderhoud van de darmflora

Als je hond een gezonde darmflora heeft opgebouwd is het belangrijk dat deze stabiel blijft. Omdat honden relatief korte darmen hebben vindt er snel een verstoring in de darmflora plaats. Het is dan zaak om dan zo snel mogelijk de darmflora hond te herstellen. Dit is ook één van de redenen dat wolven eerst de buikinhoud van een prooidier eten om, naast andere belangrijke voedingsstoffen ook een aanvulling nuttige bacteriën krijgen. De darmflora van een hond moet dagelijks gevoed worden met nuttige bacteriën om gezond te blijven. Als een hond deze bacteriën niet elke dag binnenkrijgt wordt de darmflora steeds schraler en onevenwichtiger. Goede voeding is de eerste bron van deze bacteriën, maar omdat dit vaak  niet voldoende is, is het raadzaam om daarnaast ook supplementen te voeren.