Kennel Stormvogels

Stormvogels dierenblog

Wat is atopie bij de hond? 

Darmflora hond herstellen

Je hebt misschien wel een keer gehoord van een hond die Atopie als diagnose heeft gehad, of heb je het een keer gelezen in een artikel. Atopie is geen ziekte, maar een aandoening. Het grote verschil is dus dat atopie niet genezen kan worden, en vaak vanaf geboorte al aanwezig is bij deze dieren. De ziekte heeft een erfelijke basis en de omgevingsfactoren bepalen of een hond deze aanleg ook ontwikkeld. Atopische dermatitis is een chronische huidziekte die een hond kan krijgen, en hier moet je rekening mee houden als baasje.  

Atopie hond: wat het precies is en hoe je het herkend 

Atopische dermatitis is dus een chronische huidziekte veroorzaakt door een allergische reactie. Honden kunnen hiermee klachten ervaren zoals jeuk en huidontstekingen. Deze klachten kunnen ontstaan door veel verschillende prikkels in de omgeving van de hond. Een hond met deze ziekte kan niet worden genezen, omdat de aanleg in het DNA van de hond zit. Wat je als baasje wel kan doen is rekening houden met de klachten. Het is hierbij belangrijk dat je goed rekening houdt met het herkennen van de symptomen en het in de gaten houden wanneer deze plaatsvinden.  

Atopie hond kan bij een hond herkend worden met een extreme droogheid, rode plekken, kleine blaasjes en hevige jeuk. Bij blootstelling aan bepaalde stoffen kunnen deze klachten ontstaan. De reden waarom atopische dermatitis ontstaan is verschillend bij elke hond. Enkele voorbeelden van oorzaken zijn: stress, angst, warmte, vochtige huid, voedingsmiddelen, omgevingsallergenen, bacteriën of gisten. Al deze factoren kunnen de huid stimuleren tot het aanmaken van stoffen die de ontstekingen veroorzaken. De huid raakt alleen maar meer geïrriteerd door het krabben van de hond en het bijten, waardoor de ontsteking erger is. Hierdoor moet je er op tijd bij zijn.  

Atopie behandelen 

Atopie hond behandelen kan gedaan worden door te herkennen wat de oorzaak is van de ontstekingen. Merk je bijvoorbeeld dat je hond elke keer last krijgt van ontstekingen op de huid na het zwemmen dan kan je er van uit gaan dat vocht en water de atopische dermatitis veroorzaakt. Het is aan te raden om goed op te letten op je hond als je doorhebt dat je hond misschien last heeft van atopie. Door de hond weg te houden van deze bronnen kan je ervoor zorgen dat de atopie afneemt en je hond zich beter gaat voelen.  

Tip: Puur Voor Dieren